De Fire Beweging In Nederland - Financial Independence

Published Aug 29, 21
10 min read

Fire Beweging Forum

“Denk aan huizen verhuren, indexbeleggen (waarbij je breed gespreid belegt in meerdere aandelen, red.), of een boek schrijven, zodat je royalty’s krijgt. Zorg dat je niet afhankelijk bent van arbeid, want je kunt nooit meer uren maken dan in een dag zitten. Zo doen rijke mensen het ook.” Verminder je daarnaast je uitgaven, dan hou je nog meer geld over om te beleggen en sparen.

“Geld onnadenkend uitgeven raad ik niet aan, maar je moet ook niet zo streng voor jezelf zijn dat je niks durft uit te geven ‘want later’ - Dit is het inkomen waar je doorgaans minder tijd, energie en geld aan kwijt bent. Er is ook een nu. Je houdt het leuk door jezelf af en toe een uitspatting te gunnen. Wil je een dure racefiets kopen die je tien jaar gaat gebruiken: beloon jezelf.

nl zijn levensstijl. Zijn reis naar financiële onafhankelijkheid begon vijf jaar geleden, toen hij ontdekte dat hij zijn zaakjes niet goed voor elkaar had. Hij werkte in een VOF waar de rekeningen amper van betaald konden worden, had niets voor zijn pensioen geregeld en had een aflossingsvrije hypotheek met een woekerpolis.

Er moest iets veranderen.” Hij stapte uit de VOF en begon als zzp’er, zag zijn inkomen snel stijgen en begon met indexbeleggen, waar hij over las op Amerikaanse FIRE-blogs. Het FIRE-vlammetje was aangewakkerd. “Ik rekende uit dat ik zes ton nodig had om financieel vrij te zijn. Stel je voor dat ik zo’n kapitaal kan aanleggen, dacht ik.

Wat is FIRE en is het iets voor jou?   Wander RebelWord financieel onafhankelijk door de FIRE Methode! - Simpel meer geld


Na drieënhalf jaar intensief sparen en besparen hadden Remco en zijn vrouw 125. 000 euro gespaard, deels in beleggingen en deels op pensioenrekeningen. Daarnaast zetten ze hun hypotheek om en losten ze daar elke maand 600 euro extra op af: er staat nog maar 80. 000 euro open. “Elke maand ging er door die extra aflossing weer twee euro van het maandbedrag af.

Fire Beweging Berekenen

“Heel nerdy, maar het is leuk om te zien wat het langetermijneffect is van aflossingen of beleggingen die je doet. Ik lag ruim op schema om te kunnen stoppen met werken op mijn 55ste.”In het begin ging hij daarin soms een tikkie te ver, zegt hij. Als hij een week vrij had, dacht hij soms: leuk, maar ik had nu ook geld kunnen verdienen.

“Mijn magische Excelsheet ging bepalen wat we met ons geld moesten doen en wanneer,” zegt Remco. “Maar het is niet de bedoeling dat je een slaaf wordt van je zelfopgelegde regels. We zijn niet zo op ons geld dat we theezakjes te drogen hangen; we doen onszelf niets tekort. Een paar jaar geleden hebben we zelfs een boot gekocht.

Binnenkort gaan we verhuizen naar een groter, en dus duurder huis. Ik vind het best lastig om erover te bloggen, omdat het niet past bij het plan waar ik op mijn blog al jaren over vertel. En welk effect het op dat plan heeft, moet ik nog even uitrekenen. Maar dat huis was een mooie kans, en je moet ook flexibel zijn.”Sommige mensen binnen de FIRE-community zijn zo gefocust op het behalen van hun doel, dat ze het lastig vinden om te genieten van het hier en nu.

com. “Ik las op een ander FIRE-blog eens het verhaal van een vrouw die er alles aan had gedaan om op haar veertigste financieel onafhankelijk te zijn,” zegt ze. “Dat was gelukt, maar ze had er spijt van dat ze zo weinig leuks had gedaan met haar kinderen. Ze had met haar hoofd naar beneden geleefd, gericht op haar doel.

Je kunt FIRE worden juist vormgeven zoals je wilt.” Marjolein (be)spaart en belegt niet alleen zodat ze voor haar pensioengerechtigde leeftijd kan stoppen met werken, maar last ook nu al regelmatig een ‘minipensioen’ in. Vorig jaar nam ze onbetaald verlof en reisde ze vier maanden door Centraal-Amerika met haar vriend; het jaar ervoor reisden ze door Zuid-Amerika.

Voor Je Veertigste Met Pensioen? Steeds Meer Amerikanen Doen Aan Fire

Misschien gaat ze zelfs eens een jaar weg, in een camper.“In financiën had ik altijd al interesse, maar pas toen ik mijn eerste baan had, las ik over FIRE. Het sprak me meteen aan: je hoefde dus niet je hele leven van negen tot vijf op kantoor te zitten.” Marjolein nam haar uitgaven onder de loep en ontdekte dat ze makkelijk geld uitgaf aan dingen die ze eigenlijk niet zo belangrijk vond.

Ik besloot alleen nog geld uit te geven aan dingen waar ik gelukkig van word: reizen. Dat wilde ik niet later doen, maar nu. Ik zie mezelf op hoge leeftijd niet meer backpacken of door de bergen wandelen.”De focus behouden vindt ze niet moeilijk. Elke dag waarop ze haar werktijden niet zelf kan bepalen, is voor haar een reminder waarom ze zich zo bezighoudt met die cijfertjes – al wordt ze daar als afgestudeerd econoom sowieso enthousiast van.

Het lukte: ze kreeg een contract van 38 in plaats van 40 uur en wist 300 euro meer uit de salarisonderhandeling te halen dan ze in eerste instantie aangeboden kreeg. Geld dat ze maandelijks belegt, zodat het meer waard kan worden. “Veel mensen denken dat ze niet financieel onafhankelijk kunnen worden, omdat ze nou eenmaal geen 70 procent van hun salaris kunnen sparen.

Als je elke maand 5 procent van je inkomen kunt wegzetten, kun je uiteindelijk ook al wat eerder stoppen met werken.” Op forums en blogs vinden FIRE-aanhangers gelijkgestemden, en dat is heel welkom. Wie spaarzaam is in een wereld waarin volop geconsumeerd wordt, kan weleens voor vrek worden uitgemaakt. “Mensen die niets van deze levensstijl snappen, zetten je soms weg als vrek, gek of kluizenaar,” zegt Postma.

Je moet je eigen plan trekken en je niks aantrekken van impliciete verwachtingen.”Hoe je dat doet? Door reclames te vermijden, geld uitgeven niet als iets zondigs te zien en door je oog op het doel te houden. Postma begint zijn geldadviezen daarom altijd met de vraag: wat is je droom? Een dag per week minder werken, vroeg met pensioen, hypotheekvrij leven? Je kunt ook elke maand een bepaald deel van je salaris automatisch laten overhevelen naar je spaar- of beleggingsrekening.

Met Pensioen Op Je Vijftigste

Financieel onafhankelijk in Nederland   alles over de FIRE-beweging [2021]Over de Euroverzamelaar financieel onafhankelijk worden in Nederland


“Maar uit onderzoek blijkt dat niet spullen, maar mensen om je heen en ervaringen lang gelukkig maken. Als je dat inziet, wordt het vanzelf makkelijker.”Dat merkte Arjan ook. Hij heeft inmiddels vijftien procent van zijn doel behaald, door te investeren – hij doet aan indexbeleggen en crowdfunding – en door geen geld over de balk te smijten.

En ik kijk altijd of iets goedkoper kan. Laatst zag ik een aanbieding op een kortingswebsite voor een hotelovernachting, en zag ik dat je 40 procent minder betaalde als je direct bij het hotel zelf boekte. Dat heb ik dus gedaan; waarom zou je te veel betalen? Ook heb ik mijn levensstijl niet aangepast, terwijl ik wel meer ben gaan verdienen.

Die besteedt hij aan bloggen en zijn podcast Goed met Geld. Of hij straks écht kan stoppen met werken voor zijn vijftigste, durft hij niet te zeggen: “Die leeftijd is niet in beton gegoten; je kunt de toekomst niet voorspellen. Misschien heb ik over een paar jaar wel kinderen en wil ik nog een dag minder gaan werken.

“Ik wil regelmatig een paar maanden achter elkaar kunnen reizen en geef daar graag geld aan uit, maar een auto heb ik dan weer niet. Ik pak net zo lief de trein. Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. Kunnen doen wat je wilt, wanneer je wilt en met wie, dat is voor mij ultieme vrijheid.” Grazia, november 2020 .

Ciao ladies! Ik ben blij om te merken dat de FIRE movement steeds meer bekendheid krijgt in Nederland. De FIRE beweging heeft mij al sinds 2017 enorm geïnspireerd en maakte ook dat zo heet. Maar wat zijn de principes van de FIRE (financially independent & retire early) movement, en hoe kun jij FIRE worden? Lees, leer en doe mee! Financially independent & retire early De FIRE movement is ontstaan in de States, onder een groep goed verdienende jonge mensen.

Waarom Financieel Expert Suze Orman De Fire-beweging HaatHet idee dat dit riedeltje – elke dag op staan, aan het werk, geld verdienen, geld weer uitgeven, the same old moeten herhalen want we hebben immers onze levensstijl aangepast op onze goed verdienende banen, and on and on.. – tot ons pensioen zou duren maakt dat een grote groep mensen denkt: ‘Ik ga het anders doen!.

Financieel onafhankelijk worden   Sluit aan bij de Fire bewegingMet pensioen op je 40ste zoals de Fire-beweging belooft: 'Moet je wel 600.000 euro vermogen vergaren' Geld AD.nl


Financially independent & retire early it is! Lees het gratis e-book van fire for women over hoe jij de eerste stappen kan zetten om zelf FIRE te worden! Klik hier en ontvang ‘m. Doel van FIRE Heel kort door de bocht is de gedachte achter de financially independent & retire early movement om een zo groot mogelijk gat tussen inkomsten en uitgaven te creëren, een groot deel van je inkomsten te beleggen, zodoende vermogen op te bouwen, en al rond je veertigste met pensioen kunnen gaan.

Want je wil een gat creëren, liefst zo groot mogelijk, zodat je zoveel mogelijk kan gaan beleggen; beleg, investeer en doe slimme dingen met je money! Beleggen is dé manier om van je geld méér geld te maken, om je geld te laten compounden (zie hier wat dit betekent, en je snapt meteen waarom beleggen zo interessant is).

Dit werkt als volgt: het idee van de FIRE beweging is dat je dus veel geld gaat beleggen. Je gaat toewerken naar een bepaald vermogen. Over dit vermogen ontvang je rendement (dat is het hele spel van beleggen). Als je eenmaal genoeg vermogen hebt, kun je leven van je rendement.

Voorbeeldje Je hebt uitgerekend dat jij per jaar €25. 000 nodig hebt om van te kunnen leven. Als die €25. 000 4% rendement is dat je krijgt uitgekeerd, dan betekent dat dat je €625. 000 aan belegd vermogen moet hebben om te kunnen leven van je beleggingen. Je krijg namelijk dan 4% over die €625.

Met Pensioen Op Je Vijftigste

Capisci?! Hoe komt men dan aan die 4%? Deze 4% is een natte vinger stelregel die uitgaat van een gemiddeld rendement van 8% op beleggingen (dit is een gemiddelde op beursbeleggingen over de afgelopen decennia) min belasting en min inflatie. Ongeveer 4% dus. Kan ook 5%. Maar deze 4% geeft een mooie houvast om te berekenen hoeveel geld je belegd moet hebben, en wat je daarvoor nu al per maand moet gaan beleggen.

Jij wilt weten hoe jij dit kan doen, en welke stappen je moet zetten. Dat snap ik! Want laten we eerlijk zijn: het leven is zo leuk en fijn, om nou tot ons 67e binnen op kantoor te zitten, dag in dag uit, nee, dat is het niet, toch ladies?! Begrijp me niet verkeerd: ik houd van werken, want werken – of dat nou voor jezelf is of bij een mooi bedrijf – kan zorgen voor voldoening, iets bijdragen aan de maatschappij, brengt je in aanraking met mensen en kan ook enorm gezellig zijn.

Kiezen voor bepaald werk omdat je het leuk vindt, in plaats vanuit een ‘shit ik moet wel want mijn hypotheek is zo hoog!’ maakt het verschil. Oke dames, gaan we. Lees, leer en op naar FIRE! Stap 1: zorg voor inzicht Inzicht dames, is het allereerste begin. Hoeveel komt er maandelijks in, hoeveel gaat eruit? Wat zijn jaarlijkse kosten waar je rekening mee moet houden, welke dromen en doelen heb je op korte termijn die geld kosten en waar je voor moet sparen, en last but not least: hoeveel heb jij nodig om conform financially & independent retire early te kunnen leven? Fire for women kan je hierbij helpen.

Kijk hier voor meer informatie. Stap 2: los schulden af en zorg voor een noodfonds Om te kunnen bouwen aan je financiële toekomst zijn deze 2 aspecten noodzakelijk - Investeren om financieel onafhankelijk te worden, welke beleggingen passen bij jou en waar start je met beleggen.. Welke schulden met een hoge rente heb je (toch niet stiekem bij wehkamp op krediet geshopt?!) en waar loont het om snel af te lossen? Zorg daarnaast voor een noodfonds, ofwel: een spaarpot met genoeg geld om het 3 tot 6 maanden te kunnen uitzingen indien je geen inkomsten hebt.

Navigation

Home

Latest Posts

Budgetbeheer Amsterdam

Published Nov 24, 21
6 min read